Пристигане
Отпътуване
Стаи
Възрастни
Деца

Дейности

Ежедневни круизи до Скиатос, Скопелос, Алонисос

Планината Пилио


Рядка плантация, цветя и пътеки в една цветна комбинация съставят магическия пейзаж на Планината Пилио!

От древни времена Планината Пилио е смятана за планина на цветя и фармацевтични билки. Според митологията, това е била лятната резиденция на боговете на планината Олимп и родина на кентаврите. Освен това, по склоновете й се е провела сватбата на Пелей с Тетида заедно с първия конкурс за красота между красивите богини Ира, Атина и Афродита. И накрая, в планината се намира Тайната школа на Рига Фереу, която е допринесла много по време на гръцката революция от 1821.

Планина Пилио се простира от северозапад на югоизток с дължина от 44 км и ширина от 10 км на юг до 25 км на север

Границите на планината са Платанорема близо до Неохори на юг и Капорема близо до манастира Фламури на север. Най-високият връх на планината е от северната страна, висок 1.624 м (връх Пурианос Ставрос). Някои други върхове са Котрони 1.550 м, Плиасиди 1.547 м, Едонаки 1.537 m, Агриолефкес 1.471 м, Драмала 1.455 м, Схицуравли 1.450 м, Голгота 1.415 м, Лагоника 1.300 м.

Има също така някои забележителни извори в Пилио, които биха могли да представляват интерес за вас да посетите. Най-важните са Калиакуда и Лагоника. Известните извори в планината са около 70. Има също така някои големи потоци, като например Лагоника, Врихона, Калиакуда, Фелука, които имат голям поток през зимата.

Следвайки пътеките на планината може да се възхищавате на различните видове от флората и фауната, най-малко 1500 вида растения и 14 вида застрашени местообитания. Пилио е защитена от членове 92/43 и 79/409 на Европейския съюз, като част от Програма НАТУРА 2000 на Европейския съюз с код GR 1430001.
Три вида растения (Campanula incurva, Lesquereuxia syriaca και Soldanella pelia) са включени в "Червената книга на растенията в Гърция", като има предвид, че редките видове са общо 38.

Докато изкачвате планината Пилио може да се озовете насред букови гори, а на север са Македонските ели. Има линия от кестенови дървета под тях. В централните площади на някои от селата има неизсъхващи чинари, истински природни паметници!

24-те села на Пилио били създадени през периода на Османското владичество като най-голямото село както и търговски център е Загора. Хорефто е пристанище на Загора.

В планината Пилио има маслинови дървета, в ниска надморска височина, ябълкови дървета в източната среда надморска височина и отглеждане на картофи на по-висока надморска височина.

Планината Пилио има специална красота по всяко време на годината, която кани всички желаещи да я открият и използват напълно!

Обиколка с джип на Пилио

Чувствайте се свободни да се докоснете до природата, да видите места, които много малко хора някога са виждали и се възхитете на върховете на Пилио, Егейския и Пагасейския залив.

Езерото Карла и Венето, планински заслони и места, където местните хора извличат дърва за отопление на домовете си в студените зимни дни. Било с джип 4х4 или с планински велосипед ще преминем покрай няколко паметници, мостове, пещери и други природни забележителности. Ние наистина знаем тази планина, както никой друг не познава.

Примерни офроуд обиколки

  1. Хорефто-Аналипси-Пури-Вриос-Палия Мидгела
  2. Хорефто-Тахиархес-Макрирахи
  3. Агриолефкес-Горски път-Агия Марина-Пури-Аналипси-Хорефто
  4. Ханя-Ай-Лияс-Атонас-Хорефто
  5. Загора-Пардалу
  6. /Расова-Загора-Пури-Агия Марина
  7. Пури-Вриос
  8. Пури-Ано Керасия-Мелисиатика-Волос

Съществува също така възможност да посетите стария санаториум, мястото, където се произвеждат въглища и ски центъра с изглед към Егейско море и Пагасейския залив. Офроуд маршрутите в Пилио обещават да Ви предоставят едно уникално запознаване с природата.

Офроуд обиколките в Пилио се провеждат с Ваши собствени или наети джипове или планински велосипеди. Хотел Фламинго Ви предоставя  опитен водач, както и необходимите указания.

Агротуризъм в Пилио

Можете да се насладите на естествената красота, флората и фауната на района, чрез разходка около Пилио и други екскурзии, организирани от нашия хотел. В същото време можете да се насладите на богатия морски живот и редките плажове чрез нашите круизи. Да присъствате на местни културни събития, като традиционни танци, концерти, фестивали, изложби, панаири и всички събития, случващи се в нашата община всяко лято.

Посещения по избор на местната работилница за традиционни Пилио тестени изделия. Можете да помогнете в производствения процес и, разбира се, да опитате продуктите. Научете повече за местните рецепти за традиционни сладкиши и наблюдавайте производството им като посетите местния кооператив на жените. Посещения по избор на малка местна фабрика за вино и покупка на местни ципуро, узо и вино. Можете също така да посетите фабрика за маслини.

Посещение на най-голямата кооперация за ябълки на Балканите, Загорин. Разходка из Cool House, наблюдаване на подбора на ябълки и покупка на ябълки "Zagorin" със защитено наименование за произход. През периода Септември-Октомври, можем да посетим ябълкова овощна градина и да участваме в брането на ябълки. Можем да сготвим традиционни местни рецепти с биологични продукти, които ще ви предоставим. Посещение на близкото село Макрирахи известно с голямото си производство на цветя, което е основната индустрия на селото.

Конна езда в Пилио
Когато отивате на почивка в Пилио, съществува възможност да отидете на конна езда в околните села на Пилио. Този път може да премине през традиционни селища, стари калдъръмени пътища и живописни села. Освен това, можете да изберете маршрута, който желаете да поемете както и да посетите различни интересни места.
Традиционни рецепти в Пилио
Местните ястия, пикантни колбаси и прясна риба от Хорефто в комбинация с узо, ципуро, вино и традиционни мезета (местна храна, която се яде с ръце) ще ви предоставят възможност да се насладите на традиционната храна на страната.

Можете също така да резервирате маса за да опитат традиционната храна на Пилио в местна механа на нашия регион, при поискване и да узнаете тайните на нашата местна кухня.